torsdag 13 december 2012

Reflektion över terminen.

Jag har fått möjlighet att utveckla mitt matematiska tänkande genom matematisk språk. Att utveckla matematisk språket jag har fått varje vecka dagens laboration. På dagens laboration har fått vi olika tema med matematik i livet t.ex. "De fyra räknesätten", "Huvudräkningstrategier", "Matematik i världen", "Räkneorden på olika språk","Vikten av matte" och "Statistik". Det var intressanta dagar när jag lärde mig matematiska språk  på olika sätt. Jag kan inte välja en dag som är bättre än andra dagar. Jag  behöver träna matte språk varje dag, för att jag behöver lära svensk språket mer.
Jag har inte förslag till mina lärare som kan förbättra kursen, därför att de gör bra jöbbet och försöker hjälpa oss med olika sätt. Kanske behöver elever att ha egna initiativ och ta aktiv del i.

torsdag 6 december 2012

Dagens laboration.

                                                              Dagens laboration.
Idag hade vi dagens laboration som vanliga på torsdagar. Vi arbetade över vår affisch. På affischen klistrade vi frekvenstabeler, stapeldiagramer och cirkeldiagram som första ritade dom på papper med olika färger eftersom vi klippte deras. I slutet av lektionen fick vi en vacker affischa med olika färger på. Nästa torsdag ska vi redovisa vår undersökning.

Färgglad statistik!

fredag 30 november 2012

Dagens laboration.

                                                                 Dagens laboration.
Igår hade vi dagens laboration och vi fortsatte vår undersökning om olika frågor som vi valde. Jag och min klasskamrat  Meri slutade vår undersökning. Vi frågade 50 personer i skolan om jul t.ex.:
 1)Firar du jul? med tre alternativ ja, nej, kanske.
 2)Ska du resa i jul? ... ja, nej, kanske.
 3)Med vem firar du jul? med fyra alternativ a)ensam; b)med familj; c)med vänner; d)med familj och med vänner.
 4)Hur mycket pengar handlar du julklappar för? med tre alternativ a) 0-500 kr.; b) 500-1000 kr.; c) över 1000 kr.
 5)Gillar du jul ?... ja,nej.
När vi slutade med frågor ritade vi frekvenstabel, stapeldiagram och cirkeldiagram på fem frågor eftersom vi ritade på pappkartonger med olika färger. Nu vi blev reda för att redovisa nästa vecka.

torsdag 22 november 2012

Blogginlägg efter första statistiklaborationen


Skriv ett eget blogginlägg. Hur har det gått i dag? Hur långt har ni kommit? Vad är nästa steg? Vad var lätt eller svårt?

Stödord
formulera frågor
bestämma
svarsalternativ
diskutera
fördela arbetet
planera
skriva i eord
kopiera

Dagen labration

Idag diskuterade vi om undersökning som vi ska göra .Den undersökning ska göra varje två pertioner genom att välja menst 5 frågor och sedan måste välja 50 personer och fråga de denna här frågor.
Efter det måste vi förvara denna statistik i diagrammet och nästa torsdag ska uvdervisa det i klassen.

fredag 9 november 2012

Laboration



http://www.google.se/imgres?start=99&um=1&hl=sv&biw=1680&bih=853&addh=36&tbm=isch&tbnid=sjp4ecn_m4SZOM:&imgrefurl=http://www.getost.com/garden.html&docid=I6QRfVKTRhQnXM&imgurl=http://www.getost.com/img/garden_flyg.gif&w=310&h=359&ei=YrWcUNyDKpT24QTNsYHgCw&zoom=1&iact=hc&vpx=1106&vpy=379&dur=1156&hovh=242&hovw=209&tx=115&ty=111&sig=117637995188801696671&page=4&tbnh=158&tbnw=136&ndsp=35&ved=1t:429,r:25,s:99,i:84

Familjen Holmström bor i landsbyn. De jobbar som jordbrukare och äger 3 hektar jorden. På denna åker planterade de potatis och skörden var 36870 kg  från varje hektar.
Detta år vill prova  de att plantera lök. De användade för lök 15000m2 jorddel. När de plokkade lök  skörden hade 24640 kg / ha.
Hur mycket årets skörden hade familjen Holmström potatisar och lökar?

torsdag 8 november 2012

Rabatt

Jag jobbar på Max restaurangen och har ID kort som personal har när de handlar då få jag rabatt på varorna som jag köper.
T ex En  Original hamborgare some kostar 90 kr får jag köpa för 30 kr och en dricka som kostar 10 kr får jag köpa för 3 kr, pommes kostar 6 kr får jag köpa för 2.50 kr och deep source 4 kr får jag köpa för 2,50 kr.

NU, Hur mycket rabatt har jag fått på maten+

onsdag 7 november 2012

Beräkning försäljningspriset för den procentadel av priset



En man köpte en ny moped före två år sedan, men nu vill han sälja den för 4500 kr som är 90% av värdet av ny moped, men i slutet säljer han den mot 80% av det ursprungliga priset .

1. Vad är försäljningspriset?
2. Vad är ursprungliga priset?

tisdag 6 november 2012

Redovisning på torsdag 8/11


Uppgift:
  1. Välj en ny situation, och formulera en matematisk uppgift avdenna. Illustrera med en bild. Välj en lämplig rubrik.  Publicera på bloggen. 
  2. Räkna ut dina kamraters uppgifter. Skriv inte bara svaret, utan berätta hur tänkte och gjorde genom att beskriva alla steg.


Muntlig redovisning 8/11: Du redovisar din uppgift för de andra genom att visa ditt blogginlägg på Smart boarden.

  • Berätta om situationen som du utgick ifrån
  • Beskriv hur du tänkte när du gjorde uppgiften
  • Vi, lärare och elever, ger dig respons

torsdag 25 oktober 2012

Inköp av marksten

Birgitta skulle göra om i sin trädgård och ville lägga marksten på sin uteplats.  Uteplatsen var fyra meter lång och tre meter bred.  Birgitta åkte iväg till affären som sålde marksten och bestämde sig för att köpa en sten som var tre decimeter lång och en decimeter bred. Varje sten vägde två kilogram. För att kunna frakta hem stenen hade Birgitta hyrt ett släpvagn från OK. I släpvagnen kunde man maximalt lasta ett halvt ton. Fick all sten plats på släpvagnen på en gång eller måste Birgitta köra flera vändor för att få hem den sten hon behövde?

Sakinas affärer i Kongo


Dagen  laboration.


Min uppgifter.
 
Jag vill resa på semester till  Holland. Jag börjar från Luleå  till  Utrecht  med bilen  det är  3000 km. Per  1 mil  förbrukar bilen  bränsle  1 liter. Bensinen kostar 8 kr. per liter, men den kostar bara i Sverige. Efter
Sverige följer Danmark var bensinen kostar 1,20 euro per liter  och  Tyskland  kostar bensinen 1,40 euro
per liter. Från Luleå till Malmö det är 1570 km. Från Malmö till tyska gränsen det är 580 km..
Hur lånat är det  från tyska gränsen till Utrecht?
Hur mycket kostar bränsle från Luleå till Utrecht  om 1euro= 8 kr.( du kan räkna i kronor)?

Dagen labration

Jag har ett rum som är 3*6 meter stor och jag vill köppa en matta som tillräckligt halva rummet.

1- Hur många meter av matta måste jag köppa om en sida av matta är 1,5m ?
2- Vad koster mattan om en meter koster 150 kr?

torsdag 18 oktober 2012

matte var ntressant idag.

Melissa berättade om hur gick för henne när hon skulle gå handla i vårt hemland i Burundi. Det var intressant och påmina mig hur var det när vi var barn. Att sitta i gruppen är bra sätt för oss för att lära matte på ett bra sätt och det gör att vi förstår matte på annat sätt. Jag vill inte missa än torsdag eftersom det är den dag som vi har mattes grupp.
 misssa inte nästa torsdag.
  

Enheter


idag refletionen handlade om enheter exempel( ton, m, dm kg och vikt) jag lärde mig ganska mycket om hur man mätter ytan och att det finns många frågor som är gömda. som hjälper en att lösa uppgiften.

Matematik händelse

Idag  berättade vi om olika matematik händesler, vi lärde oss att t.ex att mäta arean * bredden plus hur mycket vägar stenarna * kg. Detta blev en repetering för mig och jag har redan förut begripit att frågor ställs innan du löser svaret. Frågan ställer alltså: Ryms det ett antal stenar eller måste du köra två vändor för att få alla stenar? Och vad fick du för svar?

Metoder att lösa mate problem

På i dags labaration diskuterade vi om egna berättelse, En elev berättade en berättelse när hon var på att handlar och hon hade köpt  saker som hon skulle köpa men skulle också en grey som hon behövd men hon had bara hundra lap kvar och den vara som hon skulle köpa kostade 123kr och det var 25% rabbat. När hon räknat bort 25% rabbat hon sag att det kan hon får. Och hon köpte det.

En behövde garninen ock hon visst inte hur hon mötta gardinen på butikar hon tåg bara trodd att mötta på butik. Och andra elev också hade samma problem lösat det på samma sätt.

torsdag 11 oktober 2012

                                        Dagens  laboration.

Idag var vi dagens laboration. Huvudfråga var ,,Hur gör man när  man räknar huvudräkning? Första talade vi
hur gör du när du räknar addition i huvudet. Läraren introducerar en uppgift för våra gruppen:
 
15+28=

Det har olika lösningsstrategier när  man räknar i huvudet.När jag räknar 15+28= första jag räknar 15+20=35 och sen jag räknar 35+8=43 . Jag delar i huvudet automatisk 8= 5+3 och det är lättare till mig efter jag vet att 35+8=43. Det finns olika sätt att addera i huvudet: räkning från storsta termen t.ex  45+48=
i början adderar jag 45+40; att byta plats t.e när jag addera 7+9 jag byter plats 9+7 därför att från 9 till 10
behöver bara en , för att 7 till 10 behöver 3; dela upp talen i termer t.ex 18+24 jag delar 24 till  20 och 4
och sen jag adderar 18+20=38+4=42; överslagsräkning eller rundatal t.ex. 39+16= jag  avrunda 39 till40
och adderar 40+16=56-1=55 det är samma 39+16=55.

Jag visste allt sätt att addera i huvudet , men  överslagsräkning eller rundatal  jag kände idag. Det var mycket intressant.

måndag 1 oktober 2012

Vecka 39; Räkneord på olika språk

Finska och burmesiska
Arabiska

Veckans laboration handlade om räkneord på olika språk. I vår grupp hade vi förutom svenska, kirundi, franska, ryska, grekiska, porugisiska,
burmesiska, finska, kurdiska och arabiska.
Frågeställningen var att reflektera över hur det egna och andras räkneord
är konstruerade. Vi såg många olikheter men också många likheter. Vi kunde nog inte ena oss om vilket språk som var det mest logiska men vi såg att vissa språk nog var lättare att räkna på förutsatt att man kan språket. Burmesiska tyckte jag verkar väldigt bra konstruerat, men det gör det inte lättare för mig att räkna på! Vilka siffror... Även arabiska siffror är helt annorlunda än våra hindu-arabiska siffror som vi använder i Sverige och i många andra länder.

Ema skrev på Bloggen om talet 0 och att det var i Irak noll först användes. Jag tror jag ska läsa lite mer om talet 0, det verkar så spännande. Maya-indianerna använde talet 0. De skrev/ritade det som ett tomt snäckskal.
Kurundi (ett afrikanskt språk som talas i ...nu har jag glömt det)



 Grekiska och portugisiska
Arabiska tal; 11 och 12




torsdag 27 september 2012

Matematik på olika språk

1.På dagens lektion skulle vi prata om hur man utläser dom olika siffrorna i matematiken på olika språk. Vi jämförde våra språk med varandra och språken var: Svensk, Spanska, Franska, Arabiska och Kakenska. Svenska Spanska och Franska är uppbyggt på liknande sätt exempel på det är att man har egna ord från  1-12 . Sen från 13-29 så använder man "ologiska ord" alltså det finns ingen samband. Jag tycker Kakenska språket var det mest logiska, dom säger det på följande sätt tex: tio och tre, tio och fyra, tio och fem.
och inte som vi brukar räkna här i Sverige tex: tretton fjorton femton osv..Så det är ju mer logiskt. I gruppen var det många som tyckte att om man kan Engelska så är det till stor fördel då man ska räkna siffrorna på Svenska för på Engelskan räknar dom liksom vi 1-12 med egna ord sedan byter man bara ut ton mot teen i slutet mellan 13-19. Annars så tyckte alla förstås att deras modersmålspråk var det mest logiska.

2. Undervisningen i grundskolan är ungufär densamma som vi har här på komvux, men skillnaden är att här på komvux finns det mer lärare och man kan få bättre hjälp då man behöver det.

Dagens labration

Vekans labration handlade om siffror och hur kan vi uttala talen på olicka språk. Det var arabiska språk, spanska, svenska, dariska och engliska. Sedan förkärade vi villka likheter och skillnader fanns det mellan uttal , t.ex när jag uttala 11 eller 12 på mitt språk börjar jag med entalen sedan med tiontalens såsom svenska, engliska, och andra men när jag uttala 21 eller 22 börjar jag med tiontals sedan uttalar jag ental såsom tyska men inte med svenska och andra språket som börjar med tiontals sedan med ental.

Jag tykte att uttalen med arabiska språket var mest logiskt som tror jag för att arabiska siffror skrivna som uttal och det betyder när vi skriver 21 börjar vi med ental och sedan tiontal mem andra språket har skylnad melan skrivning och uttala siffror. Jag har ingen problem med svenska språket och dess namn på talen och jag tror alla höll med mig.

Jag tyckte att svenska siffror och engliska siffror mycket nära från varandra i uttal och litte likheter mellan spanska och dariska.
Vi kom fram till att aven om det finns skillnad i uttalet av talen men resultatet är detsamma för att lösa frågan.
Om jag vill jämföra  matematikundervisning mellan här och mitthemland är det inte samma eftersom där fanns bara ett lärare som  förenklar matemateken till elever genom att åter förklaring mer än en gång utan engen laboration men här  förenklar  matmatik genom mer labrotion ock det finns mer än en lärare med en stor hjälp . Om jag fich sådan hjälp och samma metod för att undervisning på mitt språk skulle jag ha fått högsta betyg i matematik.

 Men i samma tid  jag  är stolt över att vi har en mycket håg nivå av lärare men saknar dem ett bra klimat för undervisning och jag är stolt över att Khwarizmi som upptäckta nollen är från irak.

I bland finns några personer som är outbildade men de har en stor fårståelse för matematik och det kommer genom livet. Deta innebär att utbildning och förståelse av matematik beror inte bara på läraren eller att vara en utbildad person det beror på personen själv och hans förmåga att tänka det som tror jag och ett bra exampel på detta är min klasskamrats mor som var jätte duktig i matte men hon var analfabet.

Dagens laboration

                                                       Dagens laboration.

Idag hade vi dagens laboration. Vi  diskuterade om matematik  på  olika språk och  varje  elev skrev  siffror från 1 till 21 på sitt språk. När vi slutade med skrivning  på tavlan efter diskuterade om likheter och skillnader. Det  fanns mellan språket. Mina klasskamrater  tror  att  portugesisk  och  finsk var mest logiska mattespråket av era språk och burmesisk kanske. Jag tror att  för  varenda  sitt språket är logiskt och lättare, t.ex. för mig mitt moderspråk  är rysk och jag pratar grekisk också, men när jag räknar  i  förståndet , jag kan räkna på grekisk och rysk men  när jag  multiplicerar jag tänker mera ryska eller när jag vill kontrolera mig jag tänker på mitt hemspråket.
Min erfarenheter av matematik och matematikundervisning  i  Ryssland. När jag har studerat  i  Ryssland  vi har trott  att  matte vara  en  av  svårare lektion i skolan. Vi hade matte varje dag och vi skrev ofta test. Det
var jobbigt. Jag tror att undervisningen i skolan i mitt hemland och i Sverige finns skillnad. I Ryssland ger matte av  imponerande omfång än  i Sverige, men jag tänker kanske att behöva inte så mycket matte för elever. När någon vill fortsätta lära matte i framtiden då de behöver så mycket matte, men om någon vill studera nåt annat kanske de behöver bara generell matte.

Matematik på olika språk

                                                         Dagens laboration
 Idag skrev vi tal på olika språk , mycket intressant och veta hur andra skriver på sitt språk.
Vi diskuterade också om vi tänker vårat språk när vi använder t.ex matematik och dem flesta använder sitt språk. Jag tycker att spanska, finska, och svenska är dem mest logiska språken och är mest intressant.
Vi kom fram till att allla tycker olika med att använda sitt språk.



                         Dina erfarenheter av matematik i hemlandet.

Jag tänker framåt och skapar mina erfarenheter nu.

torsdag 20 september 2012

Vikten av matte



















Veckans laboration handlade om "vikt" ur olika aspekter.
Genom att väga olika föremål med en våg kan vi bestämma vikten av föremålet. Men med "vikt"  kan vi också mena värdet av någonting, såsom vikten av att lära sig matematik.

När vi väger olika föremål anger vi föremålets vikt i  gram, hektogram eller kilogram.Vilken av de olika enheterna vi väljer beror på vilket föremål vi väger. Om vi köper godis brukar vi prata om hur många "hekto" godis vi köpt. Om vi köper potatis kanske vi pratar om hur många "kilo" vi köper och om vi köper saffran anger vi enheten gram. När vi på svenska säger "kilo" eller "hekto" menar vi underförstått att det rör sig om kilogram eller hektogram.

Vi kan också omvandla en viktenhet till en annan eftersom det finns ett samband mellan de olika vikterna. 1 kg = 10 hg =1000g och det innebär att 1 g = 0.01 hg = 0,001 kg och därför är
1hg = 100g.  Hekto (h) och kilo (k) är "prefix", vilket innebär att k betyder 1000 och h betyder 100. Det finns också prefix som står för mycket små tal exempelvis 1 mg (milligram) som är lika med en tusendels gram, 1 mg = 0,0001 g och 1 mikrogram som är lika med en miljondels gram; 0,000 001 g och nanogram som är lika med  en miljarddels gram;
0,000 000 001 g. Det finns alltså prefix både för mycket stora och för mycket små tal.

Laborationen innebar också att vi försökte uppskatta vikten hos olika föremål. När vi uppskattar en vikt så utgår vi från våra erfarenheter om vad  olika föremål brukar väga och sedan gissar vi lite.

Jag upplevde att vi både hade trevligt och lärde oss mycket under vår laboration. Vi lärde oss både sådant som är nödvändigt att kunna när man ska räkna med vikt och ord som används i samband med att man väger och pratar om olika föremåls vikt.

torsdag 13 september 2012

I dag på laboration i min grupp hade oss många symboler och matematikens språk, och hur man beräknar på något sätt. Vi delade kortet på siffra, ord och symboler. Jag har lärt mig räknar på tal  och täliare och vad betyder "Kvot" på första gång i dag. Vi hade ställa frågor till lärare av hur man kan använder de symbolen och hon berrätat väl för oss. När man har täliare (81) man måste då dividera(/, :) nämnare (9) siffra = resultat som kallas Kvot bli det tal 9.

Sedan det finns också ADDITION eller PLUSERA  Symbol är + och ord är "och".
 8 + 4= 12 .
Term  plus eller och Term  = Summa (12).

Multiplikation

Man räkner på  olika sätt! till exempel, 240 x 3 = 720  eller 240 * 3 = 720 eller 240 . 3= 720  alla betyder 240 gånger 3 resultat är 720 det kallas man produkt. Men 240 är faktor och 3 är också faktor svar är produkt (720).


Nu har jag lärt mig hur svensk symboliserar  multiplikation som (x, .,* ) Division är (/,-) .














Idag vi hade dagen laboration. I min gruppen talade vi om de fyra räknesätten. Lärare gav till oss kort med matematisk ordet , siffror och symboler. Det fanns något kort som vi inte visste vad det betyder.Till exempel jag visste inte att när vi adderar och subtraherar kallas talen för termer . Jag visste att resultat av addition kallas summa, men jag glömde att resultat av subtraktion kallas differensen eller skillnad.Efter vi pratade om siffror och talen . Det är samma  saker, men finns skillnad mellan siffror och  talen , t ex jag kan inte säga siffra 9 mer siffra7, det är fel, jag måste säga tal 9 mer tal 7. Jag vet att  fyra räknesätten existera , men jag visste inte hur kallas de svenska . Nu jag vet att de kallas  addition (+), subtraktion (-), multiplikation (.) , division ( : ). Jag tycker om att jag lärt mig något nytt. Jag lärde mig dessa orden , men det är svårt att lägga på minnet, kanske  det är bättre när vi lär sig med denna sätten ,därför att jag komma ihåg.

Dagen labration


Dagen labrationen har varit jätte spännande och jag har känt det egen metoder men inte med symbolers namn. Jag har läst namn av symboler flera gånger i boken men jag har glömt det. Det är brå att vi deskutera olika av metoder i lebrationen och matespråk Niklas har förklarat till oss hur kan vi lösa frågan på enkelt sätt med korten T.ex,när vi har en fråga om addition, subtraktion, division eller multipliktion måste vi vita vad är namnt av symboler sedan ordnar vi korten och försöker att lösa frågan själv.
Symbolersnamn som jag glöm varje gong är :

Täljare / Nämnare = kvot  det betyder division eller dela

term  + term = summa  det betyder addition aller plus

term - term = defferenc det betyder subtraktion eller minus

faktor * faktor = produkt det betyder multipliktion eller gånger

Nu  är det jätte lät för mig, jag hoppas att kunna använda matematikens språk och matematikens uttrycksformer för att samtala om ,argumentera och redogöra för frågeställningar, för berakninger och slutsatser.Det kommer att uppnås genom läsning träning och mer labratorir.






Hej!

Idag jobbade vi med matematiks språk. den var mycket bra for oss därför att vi lärade många ord om matematik.

fyra räknersätt.

Idag var jag i Niclass grupp. vi tränade olika matts symbler. Det var jätteroligt.

laborationen.

idag har vi i grupp använade matematikens språk att samtala om, vi samtalade om de symboler beräkningar och löste rutinuppgifter. jag lärde mig om den fyra räkne sätten med hjälp av lärare och kort som var sifror, symboler och ord. mycket nytt om matematikens språk.

Dem fyra räknesätten

Idag fick vi lägga upp alla korten på bordet, sortera siffror, symboler, och begrepp i olika högar. Sedan tog man ett exempel på ett räknesätt på korten och la ned dem på bordet. T.ex faktor gånger faktor = produkt.
Eller term plus term= summa. Bland annat nämnaren dividetat med täljaren = kvot. Jag hade glömt vissa delar i räknesätten så kändes bra att få repetition och jag lärde mig en ny symbol som betydde inte lika med.

Labration med siffror och symboler

Idag så fick vi i uppgift att sortera kort med olika symboler och siffror som vi tyckte hörde ihop med varandra.Våran grupp delade upp dom olika korten och symbolerna i: Division, Multiplikation, Subtraktion och Addition. Det jag lärde mej idag var dom olika tecken som finns i Division som jag inte sett förut, så här såg dom ut ( : & /  ) . Jag tycker att det var bra med en genomgång, jag hade glömt bort att  i både Subtraktion och Addition kallas siffrorna för termer så det var ju postitivt med labrationen att jag lärde mej det:)

Bloggrupper

 
Galen professor
Lotta
Pythagoras
Birgitta
Matteteori
Stina
Celsius elever
Niklas
Ali Abbas
Angham
Shiraz
Zohre
Vially
Zjian
Jairo
Ali Moshin
Jawad
Maina
Zandra E
Classen
Sakina
Kermen
Rondek
Ema
Rosa
Rahman
Cecilia
Navid
Sein
Melissa
Irene
Helena
Loan
Judith
Mihane
Robin
Leila
Sandra Silverplats
Sofia
Naw Naw        

torsdag 6 september 2012

Matte Laboration

I dag har börjat vi med nytt namn som skiljer oss i blogger, jag och mina kamrater har valt detta namn och det är som lärare har bestämt,  lärare har fördelat oss till fyra grupper varje grupp måste har eget namn och detta nam måste har relation med matematik. Vårt nya namn är Pythagoras, Pythagoras är Grekiska matematiker som tillskrivs till honom Pythagoras sats .Jag hoppas att vi bli i matte såsom Pythagoras i framtiden.

Lektionen var mykcet intressant  eftersom stinna frågade oss flera frågor om mattespråk och hur kan man utveckla sig i matte och om det finns skillnad i matte i världen,sedan göra viså här om vi hålla med måste vi byta stolar eller stanna om vi inte håller med .Jag tror att det är viktigt till oss att vitta vad är betydelsen av matematik för oss.

fff

ffff